Biodling

Vår biodling och Honungshantering.


Vi säljer lokalproducerad honung?

Nu är årets biodlarsäsong slut och Bina ska invintras.


Honungen är nu slungad och är upptappad på burkar

efter att den har blivit rörd i ca 3 till 4 veckor.


Honungen är upptappar på 700 grams burkar

á 120 kr/st.


Kom förbi oss på Lerhaga Gård

eller ring 070-915 41 62.


Biodlingen har funnits på Lerhaga Gård sedan 1920, vi är nu den tredje generationen biodlare. Min farfar G O Lindqvist, farbror Yngve Lindqvist och min far Bernt Lindqvist var biodlare före oss. Ettiketterna ovan var min farbror Yngve Lindqvists.

Bikuporna står uppe på en höjd hemma hos oss.

Våra bin är Buckfastsbin.

Den rasen har ett bra temperament och ger också en god honungsskörd.

En välfylld honungsram som "öppnas" för att slungas.

Våra flitiga Bin får tillbaka honungsspillet efter slungning.


När honungsramarna "öppnas" följer alltid lite honung med det skyddande vaxlock som bina förseglat honungsramen med.


För att separera vaxet värmer vi upp spillet, vax/honung, den uppvärmda honungen som då blir kvar säljer vi inte, eftersom uppvärmd honung tappar mycket av alla nyttiga näringsämnen.

Honungens smak, färg och konsistens beror på vilka växter bina har hämtat nektar från.


Ljunghonung till vänster (mörkare), och en burk blomhonung (ljusare).

Den slungade honungen rinner först igenom en grovsil och sedan en finsil för att ta bort små bitar av vax som släpper från honungsramarna i slungan.


Vi slungar två gånger under sommarhalvåret, vår och höst.

Efter att honungen rörts två gånger om dagen i ca två till sex veckor, är den klar att tappas upp på burkar.


Om honungen inte blir rörd tills den stelnar blir honungen "grynig" av sockerkristaller. Det är inget fel på den "orörda" honungen, bara att den upplevs som grovkornig och inte slät. 

Nu är lagret i Honungskylen fyllt med honungsburkar.

Lite information om honung och vad som kan hända med honungen.


Egentligen så oavsett symtom på burk och innehåll så är all ätlig utom den jästa.       


Jäsning

Kan uppkomma då biodlaren samlat in honung med för hög vattenhalt. Men kan också inträffa om honungen suger åt sig vatten i ytan. Man skyddar sig bäst genom en lagertemperatur på 6-10 grader. Honungen jäser lättast vid 13-18 grader.


Rimfrost

Ibland kan man se som rimfrost som krupit ner på hela eller del av sida på burk. Detta kan

för ett ovant öga se tråkigt och oaptitligt ut och många tror att det är något fel. Så är ej fallet. Detta är ett kvalitets tecken på att honungen håller en låg vattenhalt som gör att det är en honung som står sig många många år och risken för jäsning är obefintlig om ej fukt tillkommer. Smak och lukt är oförändrad på en "rimfrost" burk.


Skiktning

Det kan hända om honung får stå för länge i varm temperatur eller solljus, eftersom fruktosen har högre vattenhalt än glukosen. Det innebär att glukoskristallerna lägger sig på botten och fruktosen ligger som ett mörkt sirapslager ovanpå. Inget farligt går att äta. Allt du behöver göra är att röra om i honungen så blir den som vanligt.


Kristalliseringen

Honungen är flytande när man tar den ur bikupan, men redan efter någon dag efter slungningen börjar kristalliseringen. Det som händer då är att sockerarterna omvandlas till små kristaller som växer samman till en grynig honung. Därför är det viktigt att röra honungen två gånger per dag för att slå sönder dessa kristaller tills den blivit seg, då är det dags för biodlaren att tappa på burk. I burken sker den slutgiltiga kristalliseringen, som gör att honungen blir fast. Ibland kan en sådan här process misslyckas då man kan känna små partiklar i honungen ungefär som sand. Detta är då inget farligt och konstigt, smaken är den samma. Det enda är att det kan kännas lite tråkig konsistens.


Fel konsistens

Den har en konsistens som lös vispad grädde. Detta kan vara ett tecken på att biodlaren helt enkelt har vispat sönder kristallerna i honungen vilket betyder att den ej går ihop till fast form.


Ett vitt "skum"

Ibland kan man se ett vitt skum högst upp i burken. Detta är pollen som egentligen hör till det nyttigaste i burken. Så va inte rädd att äta detta.


Sten hård honung

Detta kan inträffa då du har en honung med låg vattenhalt vilket är ett kvalitetstecken. Har man den i rumstemperatur så brukar den kunna mjukas upp lite annars får man ställa den varmare om man tänkt äta upp den inom närtid.


Pollen används också vid tillverkning av kosmetiska preparat t.ex. schampo, krämer och salvor. Pollen har ett mångsidigt näringsinnehåll. I pollen finns bl.a. flavonoider, karotenoider, vitaminer och mineraler. Det används också som näringstillskott och anses förstärka ämnesomsättningen, öka uthålligheten och muskelstyrkan, lindra kvinnors menstruationsbesvär, ha effekt mot prostatabesvär, m.m.